portfolio portfolio
over Linda over Linda
Linda de Haan (1976) groeide op in Burgum, Friesland. Ging later naar het Drachtster Lyceum en studeerde af als illustrator en docent tekenen aan Academie Minerva te Groningen (1998). Tijdens haar studie werden haar eerste tekeningen gepubliceerd, in de krant van de Hanzehogeschool.

In 2000 verscheen haar eerste prentenboek Koning & Koning. Dit debuut maakte ze samen met Stern Nijland. Dit moderne sprookje werd door het bijzondere plot ook in het buitenland zeer goed ontvangen. Het boek is in 12 talen verschenen. Het boek is ook bewerkt voor theater, Koning & Koning stonden op de bühne van Wenen tot Mexicostad. Het verhaal is nu in Engeland on tour als ‘Happily Ever After’.

Op dit moment werkt Linda als fulltime illustrator. Naast conceptontwikkeling en illustreren van eigen prentenboeken werkt ze voor verschillende opdrachtgevers. Zo verzorgde ze op verzoek van woningbouwvereniging Elkien en gemeente Leeuwarden een ontwerp voor 17 grote garagedeuren. Voor een opdracht gerelateerd aan Wereld Alzheimerdag 2017 werkte ze quotes uit op grote kartonnen panelen te zien bij een lezingenreeks op expositieschip De Eestroom, een oud frans vrachtschip.

Linda maakt illustraties voor tijdschriften, prentenboeken en les- en leesboeken.
In opdracht van Omrop Fryslân heeft Linda meer dan 125 afleveringen voor het kinderprogramma Fratsen getekend, een tekenfilmserie over twee buurkinderen die avonturen beleven.
Sinds 2016 is ze ook als Schoolschrijver verbonden aan scholen, een eervolle job.

In samenwerking met filmmaker Jeroen Wolf portretteerde ze 100 friezen, mensen van 0 - 100 die in een mini-documentaire hun eigen leeftijd voor de camera zeggen.
Haar balpen illustraties uit het prentenboek ‘Er zit een gat in de wereld van Spriet’ zijn genomineerd voor de Vredeman de Vries vormgevingsprijs van 2017.


Nieuwsgierig geworden?
Neem vrijblijvend contact op.
home Linda de Haan

biografie