portfolio portfolio
over Linda over Linda

biografie


voor kinderen
home Linda de Haan
Kleurplaten
Een interview met wetenswaardigheden kun je hier downloaden.
kleurplaten
Linda de Haan (1976) is opgegroeid in een dorpje in Friesland, in een fijn huis met heel veel tuin. Als klein meisje was ze graag op het strand en vaak aan het knutselen. Ze mocht al heel jong achter de naaimachine (zonder stroom) om poppenkleertjes te maken. Lezen was leuk, vooral als ze eigenlijk al moest slapen. Na de Havo in Drachten ging Linda naar de kunstacademie in Groningen. In 1998 studeerde ze af als illustrator en docent tekenen.

Na haar studie deelde Linda een atelier met collega illustratoren. Dat was in de oude kleedhokjes van het openluchtzwembad De Papiermolen in Groningen. Hier leerde ze Mies van Hout en Coen Simon kennen en maakte ze samen met Stern Nijland haar eerste prentenboek, Koning & Koning (2000), dat inmiddels in 12 talen is verschenen. Je kunt het boek nu in het Fries, Nederlands, Deens, Duits, Engels, Spaans, Catalaans, Pools, Tjechisch, Italiaans, Chinees en Japans lezen.

Er volgden meer prentenboeken en regelmatig verschijnen er illustraties in schoolboeken, leesboeken en nog veel meer. Op scholen vertellen over haar werk of samen met leerlingen muurschilderingen of leporello (uitvouwbare) boeken maken vindt Linda heel erg leuk.
Af en toe gaat ze nog op reis om zand- of sneeuwsculpturen te bouwen, dat is net als boeken illustreren maar dan in het groot.

De Friese kinderen kennen haar werk van De Bonsterkes (2018), het Friese kinderboekenweek geschenk geschreven door Hanneke de Jong en de televisie. Voor Omrop Fryslân tekende Linda de illustraties voor het kinderprogramma Fratsen. Het is een tekenfilmserie over Pier en Marieke,
twee buurkinderen die allemaal avonturen beleven.

Linda is getrouwd met Martijn, heeft twee dochters, Isa (2005) en Elin (2009)
en is tante van haar nichtjes Julia, Rhobin, Irene en neef Jasper.